10. října 2016 -
Zina Valentová
Že i ovoce obsahuje přirozeně se vyskytující cukr, samozřejmě ví každý - tedy i já...Není potřeba to jízlivě zdůrazňovat. Ale je rozdíl, jestli je ve 100 g výrobku přidáno např. 0 g, 20 g nebo 90 g cukru řepného.
Legislativa je jedna věc, ale poctivé informace a přístup k zákazníkovi druhá...Svou vyhýbavou odpovědí jste mě jen utvrdili v tom, že podáváte úmyslně klamavé informace. Pravdivé přiznání, kolik řepného cukru přidáváte by rozhodně nijak neohrozilo Vaše know-how. Neupírám Vám názor, že je výrobek kvalitní, ale trvám na tom, že uvádíte zákazníka v omyl informací, že sirup obsahuje min. 100% ovocné složky. Kdyby to totiž byla pravda, žádný přidaný cukr by se do složení nevešel, protože 100 % je stále jen 100 %. Když ze 104 ml ovocné šťávy a dužiny vyrábíte 100 ml sirupu, pak ze 100 ml šťávy a dužiny Vám vznikne 96,15 ml sirupu a zbývají pouhé 3,85 ml pro cukr+ příp. vodu (kterou ve složení vůbec neuvádíte), tzn. Vaše údaje o % jednotlivých složek nesedí - součet dává v každém případě víc než 100%, pokud je přidaného cukru více než 3,85 g/100 ml, což byste ale 1.) určitě netajili a 2.) podle Vámi udávané energetické hodnoty to není proveditelné - 100 g přírodní ovocné šťávy obsahuje zpravidla cca 8-12 g cukru a tedy cca 190 kJ/ 45 kcal, kdežto Váš sirup obsahuje ve 100 ml 81 g cukru a 1425 kJ/339 kcal - tzn. jde to dosáhnout pouze dodáním obrovského množství řepného cukru, jestliže nejde o silný koncentrát. A svoje tvrzení neobhájíte ani tím, že výrobek nazýváte pro laického zákazníka syrob (sirup) a ne mošt. Rozhodnutí, zda si zákazník koupí jako hlavní složku vybraného výrobku ovocný koncentrát (tj. mnohonásobně vyšší než 100%ní obsah ovocné složky) nebo 100%ní ovocnou šťávu (džus, mošt) nebo ředěnou a slazenou ovocnou šťávu (nektar) nebo levný glukozo-fruktozový sirup nebo "ochucenou vodu" nebo Váš předražený cukr (0,5 kg běžně za cca 8 Kč - Váš s ovocnou příchutí cca 120,-), by mělo zůstat opravdu na zákazníkovi. Aby se mohl rozhodnout, potřebuje pravdivé informace. Já např. nejčastěji kupuji (300 g za cca 50,-) sirup (koncentrát) od jednoho českého výrobce, který vyrábí 100 g sirupu odpařením vody ze 700 g ovoce (!) a nepřidává žádný cukr. Když jsem objevila Váš výrobek, doufala jsem, že to bude něco podobného, ale z jiného druhu ovoce (mého oblíbeného grapefruitu). Bohužel, cukr (příp. cukrovou vodu) s grapefruitovou příchutí nehledám...