Poradna Kitl Syrob Grapefruit 0,5 l

Autor: | Vloženo: 10.10.2016 000 10:38 | Témata: Poradna Kitl Syrob Grapefruit 0,5 l

Množství přidaného cukru

Ani na lahvi ani na stránkách není uvedeno množství přidaného (byť českého...) cukru. Jelikož je uveden cukr na 1. místě složení výrobku, lze předpokládat jeho značné množství. Pokud tomu tak není, je to škoda, protože zákazník má zbytečnou nedůvěru. Pokud tomu tak je, pak je celý popis výrobku klamavý.

  • Jan Vokurka

    Jan Vokurka

    10. října 2016

    Dobrý den,

    děkujeme za dotaz.

    Na láhvi i na www.kitl.cz údaje o množství cukrů uvedeny jsou. Mimochodem, je to uvedeno přesně tak, jak požaduje legislativa. Mám k tomu 2 poznámky: - je to sirup, nikoliv mošt, z podstaty věci tudíž výrobek cukr obsahuje. V našem případě používáme 100% český řepný
    - cukr je obsažen přirozeně i v ovoci
    Přesnější složení bohužel neuvádíme, považujeme to za naše výrobní know-how.

    Každopádně, výrobek je kvalitní a plně si za ním stojíme. Pokud s ním nejste spokojená nebo máte jakékoliv pochybnosti, můžeme Vám za něj vrátit peníze v plné výši, dejte když tak vědět.

    díky a hezký den
    Jan Vokurka
    jednatel Kitl s.r.o.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne (5)
    • Zina Valentová

      10. října 2016 - Zina Valentová



      Že i ovoce obsahuje přirozeně se vyskytující cukr, samozřejmě ví každý - tedy i já...Není potřeba to jízlivě zdůrazňovat. Ale je rozdíl, jestli je ve 100 g výrobku přidáno např. 0 g, 20 g nebo 90 g cukru řepného.
      Legislativa je jedna věc, ale poctivé informace a přístup k zákazníkovi druhá...Svou vyhýbavou odpovědí jste mě jen utvrdili v tom, že podáváte úmyslně klamavé informace. Pravdivé přiznání, kolik řepného cukru přidáváte by rozhodně nijak neohrozilo Vaše know-how. Neupírám Vám názor, že je výrobek kvalitní, ale trvám na tom, že uvádíte zákazníka v omyl informací, že sirup obsahuje min. 100% ovocné složky. Kdyby to totiž byla pravda, žádný přidaný cukr by se do složení nevešel, protože 100 % je stále jen 100 %. Když ze 104 ml ovocné šťávy a dužiny vyrábíte 100 ml sirupu, pak ze 100 ml šťávy a dužiny Vám vznikne 96,15 ml sirupu a zbývají pouhé 3,85 ml pro cukr+ příp. vodu (kterou ve složení vůbec neuvádíte), tzn. Vaše údaje o % jednotlivých složek nesedí - součet dává v každém případě víc než 100%, pokud je přidaného cukru více než 3,85 g/100 ml, což byste ale 1.) určitě netajili a 2.) podle Vámi udávané energetické hodnoty to není proveditelné - 100 g přírodní ovocné šťávy obsahuje zpravidla cca 8-12 g cukru a tedy cca 190 kJ/ 45 kcal, kdežto Váš sirup obsahuje ve 100 ml 81 g cukru a 1425 kJ/339 kcal - tzn. jde to dosáhnout pouze dodáním obrovského množství řepného cukru, jestliže nejde o silný koncentrát. A svoje tvrzení neobhájíte ani tím, že výrobek nazýváte pro laického zákazníka syrob (sirup) a ne mošt. Rozhodnutí, zda si zákazník koupí jako hlavní složku vybraného výrobku ovocný koncentrát (tj. mnohonásobně vyšší než 100%ní obsah ovocné složky) nebo 100%ní ovocnou šťávu (džus, mošt) nebo ředěnou a slazenou ovocnou šťávu (nektar) nebo levný glukozo-fruktozový sirup nebo "ochucenou vodu" nebo Váš předražený cukr (0,5 kg běžně za cca 8 Kč - Váš s ovocnou příchutí cca 120,-), by mělo zůstat opravdu na zákazníkovi. Aby se mohl rozhodnout, potřebuje pravdivé informace. Já např. nejčastěji kupuji (300 g za cca 50,-) sirup (koncentrát) od jednoho českého výrobce, který vyrábí 100 g sirupu odpařením vody ze 700 g ovoce (!) a nepřidává žádný cukr. Když jsem objevila Váš výrobek, doufala jsem, že to bude něco podobného, ale z jiného druhu ovoce (mého oblíbeného grapefruitu). Bohužel, cukr (příp. cukrovou vodu) s grapefruitovou příchutí nehledám...










    • Jan Vokurka

      10. října 2016 - Jan Vokurka

      Dobrý den,

      nikoho neklameme a jízliví také nejsme. To co je na etiketě je pravda - značení podílu ovocné složky je definováno zákonem. To samé platí o nutričních hodnotách. Vaše výpočty bohužel nejsou správné.

      Vy zřejmě hledáte jiný výrobek. My vyrábíme "sirupy" a takto je také označujeme. O čem píšete Vy, se nazývá "ovocný nebo zeleninový koncentrát".

      Jen na okraj - "grapefruitový koncentrát" jsem několikrát ochutnal a není dobrý, nikomu ho nedoporučuji.

      s pozdravem
      J. Vokurka
      jednatel Kitl s.r.o.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.